• Ny musik:

  Ny EP:


  Spotify | CD Baby

  Musik:

  CD:

  Bok (pdf):

  Bok (pdf):

  Tidskrift:

  Bok (pdf):

  Book (pdf):

  Upphovsrätt:

  Kisamor:

Viralt: Annie Lööf och de kriminella brotten

Jag har noterat att den här gamla bilden av Annie Lööf från SvT:s Aktuellt är ute och vandrar i de sociala medierna igen. ”I Sverige är det förbjudet att vara kriminell”, står det i undertexten på bilden, och kommentarerna till detta brukar gå ut på att det visar hur totalt imbecill Annie Lööf är som kan säga något sådant.

Bild troligen från Aktuellt den 21 februari 2012. Men är texten äkta eller manipulerad?

Men är bilden verkligen autentisk? Visserligen brukar ju de som textar TV-program tvingas komprimera utsagorna rätt hårt, så möjligen skulle detta kunna vara vad textaren tyckte var en hyfsad sammanfattning av vad Annie Lööf sa. Men det skulle också kunna vara en Photoshoppad bild.

Förra gången den här bilden valsade runt på nätet skrev jag till Aktuellt och frågade, men fick tyvärr inget svar. På bilden ser vi den äldre Aktuellt-loggan, så bilden bör vara äldre än 5 mars 2012, då Aktuellt sjösatte sin nya design.

SR-programmet Tankesmedjan i P3 tog upp saken den 23 februari 2012, och på programmets webbsida skriver man också om det under rubriken ”Det är olagligt att begå brott”. Själva ljudfilen på webbsidan har fått rubriken ”I Sverige är det alltså kriminellt att vara kriminell”. I programmet väcker detta stor munterhet, ändå citerar man Annie Lööf med ett längre utdrag än det som syns på TV-bilden, och hon säger då:

I Sverige, sedan en väldigt lång tid, är det förbjudet att bedriva verksamhet med kriminellt syfte, och det är det fortfarande och kommer vara även framgent.

Den socialdemokratiska tidskriften Tidens facebooksida återger också det längre citatet och anger källan SvT:s Rapport den 21 februari 2012. Statsvetaren och debattören Ulf Bjereld hörde troligen samma formulering i Aktuellt samma dag, för han twittrade då:

”I Sverige är det sedan lång tid förbjudet att bedriva verksamhet med kriminellt syfte.” Sa Annie Lööf just i SVT Aktuellt.

Bjereld ansåg tydligen att någon vidare kommentar var överflödig.

När TV inte svarade på mitt mail, så skrev jag istället till Annie Lööfs departement, näringsdepartementet, och fick svar från Joel Kanebjörk (19/10 2012, reg.nr N2012/3636/BREV):

Näringsminister Annie Lööf har tidigare påpekat att det är förbjudet att bedriva verksamhet med kriminellt syfte. Detta i samband med överläggningar om Annies och regeringens vision om att förenkla och öka friheten för landets företagare. En del i denna vision har varit att reducera antalet regler för företagare, för att just öka friheten och lönsamheten. Med detta som bakgrund har det sedan framhävts en antydan om att regeringen förenklat så mycket för företagen att det idag är enklare för företagen att ta till kriminella handlingar.

Jaha, då låter kanske yttrandet inte fullt så tautologiskt. Letar man i gamla propositioner och lagtexter, så finner man också en del om detta med kriminellt syfte. Firmalagen (1974:156) förbjuder t.ex. att man registrerar en firma som ”strider mot lag eller annan författning”.

I regeringens proposition 1973:115 kräver man lagstiftning, eftersom det kan ”misstänkas att åtminstone en del av de betydande inkomster som sexklubbs- och poseringsverksamheten ger utnyttjas i kriminellt syfte”.

I en motion till riksdagen (1997/98:L912) sägs att det inte är ”försvarligt
att stiftelselagen används i kriminellt syfte. En översyn bör ske för att täppa
till de luckor som gör den ekonomiska brottsligheten möjlig …”

Det är väl fortfarande en öppen fråga om just bilden är manipulerad eller inte. Men att Annie Lööf torde ha syftat på den här typen av sidoavsikter med vissa verksamheter får nog anses fastställt.

Annons
%d bloggare gillar detta: