• Ny musik:

  Ny EP:


  Spotify | CD Baby

  Musik:

  CD:

  Bok (pdf):

  Bok (pdf):

  Tidskrift:

  Bok (pdf):

  Book (pdf):

  Upphovsrätt:

  Kisamor:

Till sängs med Rikard III

Apropå de arkeologiska fynden av vad som tros vara Rikard III:s kvarlevor, så skrev Dick Harrison en understreckare i SvD häromdagen, och till min förtjusning nämnde han i sammanhanget Josephine Teys deckare ”En gammal skandal” (i original The daughter of time) från 1951. Josephine Tey var en pseudonym för den skotska författarinnan Elizabeth Mackintosh (1896–1952).

The daughter of time är en ovanlig deckare, eftersom den behandlar ett synnerligen extremt cold case. Poliskommissarien Alan Grant hamnar på sjukhus med brutet ben och sysselsätter sig då med att försöka lösa problemet med huruvida Rikard III mördade sina brorsöner eller inte. Det är ett porträtt av kungen som utlöser kommissariens detektiva instinkter. Grant menar sig vara en god personkännare och tycker inte att Rikard ser ut att kunna vara den grymme man han utmålats som.

Grant får hjälp av sina vänner, och en forskare vid British Library förser honom med litteratur. Han testar även vissa teorier på sjukhuspersonalen. Grant samlar historiska fakta och analyserar dem ungefär som vittnesmål och indicier. Den fiktiva forskningsgärning som Tey beskriver håller knappast enligt seriös historieforskning, ändå ger boken goda åskådningsexempel på historiografins och den s.k. metahistoriens problematik. Den kan nog själv sägas vara ett exempel på ett metahistoriskt narrativ. Detta synsätt går ju bl.a. ut på att se historieskrivning närmast som en litterär form som kan analyseras som litteratur med t.ex. lingvistiska metoder.

Det är också på ett paradoxalt vis suggestivt att denna deckare är så action-befriad och begränsad i rummet. Jag har själv ett mycket speciellt minne av boken, eftersom jag läste den under en sjukhusvistelse våren 1987 – rummets och handlingens enhet förstärkte läsupplevelsen, kan man säga.

Jag minns att sjukhusavdelningens bibliotekshylla bara omfattade fyra böcker: en om Ölands alvar, en om planeterna, en om djurlivets utveckling på jorden – och så ”En gammal skandal”, översatt till svenska av Jadwiga P. Westrup.

Annons
%d bloggare gillar detta: