• Ny musik:

  Ny EP:


  Spotify | CD Baby

  Musik:

  CD:

  Bok (pdf):

  Bok (pdf):

  Tidskrift:

  Bok (pdf):

  Book (pdf):

  Upphovsrätt:

  Kisamor:

DN piffar till en rubrik

I min bok ”Orden och rubrikerna” från 1992 skrev jag förstås en del om hur man sätter rubrik i tidningar och andra publikationer. Vissa rubriker är ju direkta citat från en person, och rubriken omges då ofta av tydliga citationstecken. Det är rätt vanligt i samband med debattartiklar, där man särskilt vill framhålla en åsikt som artikelskribenten framför och samtidigt markera att det inte är redaktionen som säger det som står i rubriken.

Som så ofta vid rubrikformulering måste man kanske koncentrera ett yttrande en aning eller kasta om ord, om frasen t.ex. är tagen från en bisats med bisatsordföljd och nu ska passa i en huvudsats. Sådant kan vara tillåtet. Men man måste vara väldigt försiktig, så att man inte förvränger innehållet och pådyvlar artikelförfattaren något som han eller hon inte sagt.

Ett exempel på hur illa det kan gå fick jag i Dagens Nyheter den 25 augusti, då DN Debatt publicerade en artikel av Birgitta Ohlsson och Alf Svensson om Sveriges internationella bistånd (den tycks inte finnas på webben). Rubriken var (med citationstecken) ”Vi vägrar att acceptera Reinfeldts biståndsslakt”. I själva artikeltexten var det dock inte formulerat så drastiskt. Där stod det:

Politik handlar alltid om prioriteringar. Vi kan aldrig acceptera moderaternas biståndsbesparingar. Det är dags att de borgerliga partiledarna tillsammans lovar att leva upp till enprocentsmålet och fokusera biståndspolitiken på demokrati.

Inte bara rubriken är tillspetsad. Även ingressen innehåller ord som man tror att författarna har skrivit:

Alf Svensson och Birgitta Ohlsson till ny attack: Fredrik Reinfeldt den värsta moderatledaren någonsin inom biståndspolitiken.

I artikeltexten framförs dock denna tanke på följande sätt:

Under Carl Bildts sista år som partiledare 1997 till 1999 låg moderaterna endast två till tre procent under regeringens biståndsnivåer. Med Bo Lundgren som partiledare hölls nivåerna inom samma intervaller med något högre procentuell stigning på slutet.

När Fredrik Reinfeldt tillträdde uppstod den stora och förvånansvärda skillnaden. I stället för att följa upp biståndshöjningarna eller ligga strax därunder vill moderaterna mellan åren 2004 och 2006 skära ner mellan 14 och 25 procent av biståndsanslagen. Detta kan vi som kristdemokrater och folkpartister aldrig acceptera. Och det måste vara rimligt att detta slås fast före valdagen.

Detta är trist, med tanke på att människor ofta anser sig felciterade i tidningar. När de då skriver själva, borde deras egna ord vara fredade, tycker man. Men inte med sådana rubriksättare och ingresskrivare som här.

Pingad på Intressant.

Annons
%d bloggare gillar detta: