• Ny musik:

    Ny EP:


    Spotify | CD Baby

    Musik:

    CD:

    Bok (pdf):

    Bok (pdf):

    Tidskrift:

    Bok (pdf):

    Book (pdf):

    Upphovsrätt:

    Kisamor:

Antikrundan i Karlskoga

Det var förstås som vanligt intressant att få se de olika objekt som experterna uttalade sig om i SvT:s Antikrundan igår när man gästade Karlskoga. Ändå tycker jag nog som exilkarlskoging sedan snart 34 år att man missade en antikvarisk angelägenhet som man så att säga stod mitt i.

Motorstadion i Gelleråsen i all ära, men man fick inte se mycket av staden. Och tyvärr, måste man konstatera, finns inte så mycket kvar att visa upp av det gamla Karlskoga sedan staden på 1970-talet upplevde en sorts efterskalv av den rivningsvåg som först tog stora delar av Stockholms Klarakvarter och sedan skövlade många landsortsstäders centrala delar. I Karlskoga är t.ex. sedan tre decennier de fina gamla kvarteren i den s.k. Ekmansbacken dessvärre borta.

   
Borta.
 
Kvar.

Men något intressant som faktiskt finns kvar är Bregårdsskolan, som råkar vara platsen där SvT spelade in Antikrundan. Bregårdsskolan är ett av de intressantare skolbyggena i efterkrigstidens Sverige, även om t.o.m. Hjördis Kristensson missat att få med skolan i sin annars fantastiska översiktsbok om svenska skolbyggnader, ”Skolhuset – idé och form”, från 2005.

Antikrundan kunde åtminstone ha offrat 60 sekunders programtid för att göra ett par panoreringar över de olika fristående byggnader som skolan består av och berättat att den byggdes 1954-57, ritad av arkitekten Folke Löfström.

Skolan består av fyra huskroppar som arkitekten med stor lyhördhet för landskapet placerat utmed kullarna ned mot sjön Möckeln. Jag gick själv där i realskolan mellan åren 1965 och 1968 och jag tyckte nog redan då att skolan var rätt speciell med den stora aulan med de smäckert formgivna stolsraderna med ryggstöd i böjträ, rasthallen (där man t.o.m. fick vara inomhus på rasterna, vilket var något nytt jämfört med folkskolan där man alltid jagades ut på gården i ur och skur) och de olika institutionsbyggnaderna för biologi, kemi, skolkök, slöjd etc. Mellan dessa fanns också en plantering infälld i plattsättningen som hörde till biologiska institutionen med ett representativt urval växter försedda med gröna metallskyltar som informerade om deras namn på svenska och latin.

Bregårdsskolans nordostfasad. Till höger aulan.

Jag har i många år planerat att göra en webbplats med gamla Karlskogabilder, där givetvis läroverket skulle få sin rättmätiga plats. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att göra det. Men nu fick jag ändå en anledning att snudda vid ämnet.

Pingad på Intressant.