• Ny musik:

  Ny EP:


  Spotify | CD Baby

  Musik:

  CD:

  Bok (pdf):

  Bok (pdf):

  Tidskrift:

  Bok (pdf):

  Book (pdf):

  Upphovsrätt:

  Kisamor:

Remisser och remissvar på webben?

Nicklas Lundblad och Fredrik Sand har skrivit en intressant debattartikel i Computer Sweden (19/11), ”Remisser den blinda fläcken”.

En stor del av remisshanteringen sker på papper, och det är svårt att som medborgare hålla koll på vilka propositioner, departementsskrivelser och -promemorior som är eller ska ut på remissrunda. ”När en departementstjänsteman knåpar ihop remisslistor och alla tvingas ringa eller skicka e-post till departementet för att få reda på om det finns remisser blir effekten att bara de som organiserat sig för att hamna på listorna eller ständigt bevakar departementen får insyn”, skriver Lundblad och Sand.

Jag känner bara till en utredning som hade en hemsida där man som medborgare kunde svara, och det var den s.k. Folkrörelseutredningen för ett par år sedan. Jag skrev i en längre artikel om makten och ansvarets mekanismer 2006 att det där var efterföljansvärt. Ännu bättre vore förstås en samlad webbsida med pågående remissrundor och möjlighet att skicka in synpunkter, inte bara som officiell remissinstans utan som enskild medborgare. Alltför få känner till att man även som privatperson har rätt att yttra sig över regeringens olika förslag. Detta framgår bl.a. av 7 kap. 2 § RF.

Lundblad och Sand har följande konkreta förslag:

Nu förväntar vi oss följande, och det mesta borde gå att ordna före jul:
1. Regeringen skapar en webbplats med adressen: regeringen.se/remisser.
2. Alla remisser läggs upp där.
3. Möjlighet att registrera sig för att bevaka ett område.
4. Möjlighet att lämna remissvar elektroniskt.
5. Svaren på remisserna publiceras på webbplatsen.
6. Pappersutskick avvecklas.
7. En första remiss på hur systemet kan göras mer öppet och uppmuntra deltagande läggs ut med ett pris på 10 000 kronor vinnande förslag.

Jag undrar om politikerna (och tjänstemännen) kanske redan har övervägt en sådan lösning, fast de har blivit rädda att bli mailbombade med spontanremissvar. Det vore ju trist om det skulle se ut som på många bloggar, med hundratals snabbtyckare som vräker ur sig invektiv. Å andra sidan, hur bildad och verserad måste man vara för att få delta i demokratin?

Något annat som borde finnas på webben är en översikt över riksdagsledamöternas uppvaktare, och även ministrarnas, i den mån de inte också är riksdagsledamöter. Som medborgare vill man gärna skapa sig en bild av vilka som påverkar våra folkvalda. Jag har tidigare varit väldigt mycket emot lobbyism, men jag misstänker att det är något vi tvingas leva med. Men då bör det redovisas vilka som träffar olika riksdagsledamöter och i vilket ärende.

Likaså vore det ett framsteg om ledamöternas bindningar kunde redovisas: aktieinnehav, styrelseposter m.m. Jag har skrivit en hel del om vikten av att forskare redovisar sina band till exempelvis olika industriintressen, och det torde vara minst lika viktigt att våra lagstiftare gör det.

En sida med lobbyister och en om jävsförhållanden ser jag fram emot. Det kan räcka om de är online till påsk.

Annons

Ett svar

 1. […] Här skriver Tallmo klokt om vår artikel om remisser. Jag är mycket trakterad också av tanken på att registrera lobbyister och påverkansorganisationer. Alla skulle vinna på det. […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: