• Ny musik:

  Ny EP:


  Spotify | CD Baby

  Musik:

  CD:

  Bok (pdf):

  Bok (pdf):

  Tidskrift:

  Bok (pdf):

  Book (pdf):

  Upphovsrätt:

  Kisamor:

Sjukförsäkringen: sossepolitik i allianskostym

Dansaren Anneli Alhanko berättade i sitt Sommarprogram i radions P1 den 18 juli (vid tiden 1 tim. 14 min. cirka) om hur hon tvingades operera höften i höstas och blev sjukskriven tre månader. Hon hoppade då fram på kryckor. Försäkringskassan ifrågasatte dock sjukskrivningen och menade att Alhanko borde söka jobb. Arbetsförmedlingen tyckte att Alhanko borde byta yrke. Under tre månader.

Om nu detta ändå var ett undantagsfall! Men dessvärre är ju sådan idioti vardagsmat. Försäkringskassan ska sätta sjuka människor ”i arbete” vare sig de kan arbeta eller inte, vare sig det finns någon arbetsgivare som vill ha dem eller inte. Till och med människor som redan har en anställning på deltid, som anpassat sig till sin arbetsförmåga och i största samförstånd med sin arbetsgivare arbetar deltid, de måste prompt ut och söka ett annat arbete. Det skulle ju kunna tänkas att det finns ett arbete någonstans som de kunde arbeta heltid på. Att de här deltidssjukskrivna människorna redan hittat ett utmärkt sätt att arbetsträna och bekämpa sitt ”utanförskap” på, tycks inga myndighetspersoner förstå.

Häromdagen kom också rapporter (t.ex. här i DN eller SvD) om att det vid årsskiftet, till följd av de nya regler som började gälla då, utförsäkrades 12 600 personer. Dessa skulle alltså nu ”komma i arbete”. Nu får vi veta att av dessa är det bara 370 (!) som fått riktiga heltidsarbeten. Cristina Husmark Pehrsson tycker att dessa människor är att gratulera. Och vad säger hon till de kanske 10 000 som troligen redan tvingats söka socialbidrag? Ett fyrfaldigt leve?

Man har ändå tvingats backa en liten aning i tillämpningen. Före jul skulle ingen skonas. Nu kan dock utförsäkrade efter tre månader ansöka om att återgå till sjukskrivning. Enligt SvT:s Aktuellt gjorde hälften av de utförsäkrade som varit långtidssjukskrivna detta. Och hälften av dem som ansökte fick det beviljat. Hur många detta är räknat i antal personer framgår tyvärr inte.

Många rasar med rätta mot regeringens socialförsäkringspolitik. Men är det verkligen alliansens uppfinning? Jag skrev uförligt om detta i december 2009. Där framgår det att den här politiken varit i stöpsleven sedan 1996 då Göran Persson och Maj-Inger Klingvall överlämnade en proposition till riksdagen med titeln ”Kriterier för rätt till ersättning i form av sjukpenning och förtidspension” (Prop. 1996/97:28). Därefter har Anna Hedborg utrett saken vidare – åt både socialdemokraterna och alliansregeringen.

Läs hela redovisningen av hur denna politik växte fram: ”Är sjukskrivning farligare än sjukdom?

Annons
%d bloggare gillar detta: